P3140067.JPG

Nuorten klarinetistien leiri ja Pieni alkusoitto 2018

Kirjoittanut Anni Tolvanen

Pieni alkusoitto on Helsingin kaupunginorkesterin organisoima tapahtuma, jossa helsinkiläisten musiikkiopistojen oppilaat pääsevät esiintymään Musiikkitalon päälämpiöön ja kuuntelemaan saman illan HKO:n konserttia. Näitä minikonsertteja on kauden aikana noin yhdeksän kertaa ja esiintymistilaisuuksia on järjestetty vuodesta 2012 alkaen. Viime vuonna Suomen Klarinettiseura ry oli ensimmäinen soitinseura, joka vastasi Pienen alkusoiton ohjelmasta ja toivommekin tästä tulevan uusi perinne seuran toiminnassa. 

Musiikkitalon lämpiössä tähtäävään esiintymiseen harjoiteltiin tänä vuonna 10.-11.3. Helsingin konservatorion tiloissa. Soittajia oli Helsingin konservatorion lisäksi Vantaan, Espoon, Keravan, Pakilan, Nurmijärven, Luoteis- ja Länsi-Helsinkien musiikkiopistoista, yhteensä 27 nuorta. Tällä kertaa painopiste oli erityisesti klarinettiyhtyesoitossa, joten mukana olivat b-klarinettien lisäksi es-, basso- ja kontrabassoklarinetit (harmiksemme apurahahakemukset basettitorvien ostoa varten eivät ole vielä tuottaneet tulosta, mahdollisista sponsoreista saa vihjata hallituslaisille!). Erikoissoittimissa ja matalammissa b-klarinettistemmoissa olimme myös hallituslaisten voimin soittamassa, kiitos lisäksi Mikko Kokkoselle avustuksesta bassoklarinettisektiossa!

Ohjelmistossa oli suomalaista ja brittiläistä musiikkia: Atso Almilan A Mario -sävellys klarinettiyhtyeelle on omistettu pitkäaikaiselle HKO:n sooloklarinetistille Mario Sgobballe, Matt Johnstonin sovittamat Ralph Vaughan Williamsin English Folk Song Suite ja Percy Graingerin kepeä Shepherd’s Hay. Nuoret soittajat olivat todella hyvin valmistautuneita näihin paikoin melko haastaviinkin teoksiin, kiitos siitä myös heidän opettajilleen!

Meillä stemmaharjoitusten pitäjillä oli jäljellä enää finessien tarkastelu ja tätä tapahtuikin sekä lauantain että sunnuntain alkajaisiksi. Yhteisharjoitukset sujuivat mutkattomasti kapellimestarina toimineen Okko Kivikatajan ohjauksessa ja ainakin allekirjoittaneelle yhteisharjoitusten ensimmäiset äänet jo tekivät vaikutuksen: hyvältä tulee kuulostamaan myös Pienessä alkusoitossa!

Yhteissoinnin ja tarkkuuden hiomisen välissä seura tarjosi soittajille välipalaa. Sunnuntain päätteeksi tehtiin vielä ”yleisökenraali”, eli esitimme kaikki kappaleet Helsingin konservatorion aulassa. Kaikki sujui mainiosti ja leiristä jäi hyvä fiilis keskiviikon Musiikkitalon esiintymiseen. 

Kokoonnuimme Musiikkitalolle hyvissä ajoin ja jätimme soitinkotelot ja päällysvaatteet meille varattuihin pukuhuoneisiin. Okko veti pienen yhteislämmittelyn, jonka jälkeen olikin vuorossa enää viritys ja keikkapaikalle järjestäytyminen. Yleisöä oli paikalla mukavasti ja ilmassa oli sopivasti pientä jännitystä. Itse esiintyminen meni loistavasti näin mukanasoittaneenkin korvin, mutta myös yleisön palautteen perusteella. Oman esiintymisemme jälkeen kaikki soittajat saivat vielä seuran tarran ja lipun illan konserttiin. 

Kiitos vielä mukana järjestelyissä olleille hallituslaisille, Helsingin konservatoriolle ja Helsingin kaupunginorkesterille sekä erityisesti kaikille nuorille soittajille. Toivottavasti näemme vielä jatkossakin klarinettitapahtumissa!