FENNICA GEHRMANILTA KLARINETTIJULKAISUJA

 
 
Colourclarinet.jpg

TUULIA TUOVINEN: COLOURCLARINET, KIRJA A

Uusi, ihastuttava alkeisopas klarinetin soiton ensi askeliin! Sen jokainen kuva, nuotti ja teksti toimii herätteenä musisointiin. Nuotinluvun lisäksi tämä riemullisen värikäs kirja kannustaa soittamaan lauluja korvakuulolta, improvisoimaan ja säveltämään, sanoittamaan sekä etsimään mieluisia tapoja laittaa muistiin omia kappaleita. Kaisa Rekisen kuvittama opas perustuu Géza ja Csaba Szilvayn kehittämään Colourstrings-menetelmään.

Tilaa Fennica Gehrmanin verkkokaupasta:


Assonata.jpg

KAI NIEMINEN: ASSONATA

Kai Niemisen vuonna 1982 säveltämä Assonata klarinetille ja pianolle tutkii klarinetin ilmaisukeinoja. Huiluäänet, flatterzunge, pörähdykset, hypähdykset sekä äänialan äärialueet kartoitetaan tässä hauskassa ja menevässä, noin 12-minuuttisessa teoksessa. Teos on omistettu ranskalaissäveltäjä Darius Milhaud'n muistolle.

Tilaa Fennica Gehrmanin verkkokaupasta:


file2.jpeg

KIRMO LINTINEN: RIEHA

Lintinen sävelsi teoksensa Rieha Uudenkaupungin Crusell-viikon tilauksesta kansainvälisen klarinettikilpailun pakolliseksi numeroksi. Riehan kantaesittivät Crusell-kilpailun välierän soittajat heinäkuussa 2009.

Riehan alkuosaa hallitsevat ryöpsähtelevät murtosointukuviot, trillit ja vaihtuvat tempot. Oikullista alkua seuraa lyhyt suvantovaihe, jonka jälkeen piano ja klarinetti alkavat kisailla keskenään vuorotellen nopeita, aksentoituja 16-osakuvioita. Rytmiikka muuttuu pian synkopoiduksi, ja alkaa teoksen pisin jakso, eräänlainen ylivirittynyt, nyrjähtänyt ragtime. Loppujaksossa kaikki teoksen aiheet näyttäytyvät uudelleen, kunnes teos polttaa itsensä loppuun ja häipyy kuin savu.

Rieha on täysiverinen virtuoosikappale, jossa klarinetistilta vaaditaan sekä näppäriä sormia, napakkaa artikulaatiota että soinnin hallintaa kaikissa rekistereissä. Piano ei jää Riehassa säestäjän asemaan vaan on klarinetin tasa-arvoinen kamarimusiikkipartneri. Haastavinta teoksessa on soittajien kannalta yhteissoitto: tempon ja tahtilajin vaihdokset ja nopeiden kuvioiden vuorottelut pitävät soittajat varpaillaan ja kuulijoiden mielenkiinnon yllä.

Tilaa Fennica Gehrmanin verkkokaupasta:


file1.jpeg

KIMMO HAKOLA: CREAZY

Kai Kimmo Hakolan jännittävä Creazy sooloklarinetille on Euroopan konserttitalojen katto-organisaation tilaus Nuoret taitajat -sarjaan. Creazy pitää sisällään kaikki Hakolalle tunnusomaiset piirteet: nopeat tilanteet, lyyriset välikkeet, salamaakin nopeammat arpeggiot ja valtavat hypyt äänialan ääripäästä toiseen. Klarinetti ei ole Hakolalle vieras soitin, onhan hän säveltänyt useita sille sooloteokseksia, sekä mm. suositun klarinettikonserton ja klarinettikvinteton.

Tilaa Fennica Gehrmanin verkkokaupasta:


file.jpeg

MIKKO RAASAKKA (TOIM.): SUOMALAINEN KLARINETTIKOKOELMA 1900-60

Suomalaisessa klarinettikokoelmassa 1900-60 on yksissä kansissa kaikki ne 1900-luvun alkupuolella klarinetille ja pianolle sävelletyt merkittävät alkuperäisteokset, jotka ovat tähän saakka olleet saatavina vain arkistoihin piilotettuina käsikirjoituskopioina. Sulho Rannan, Matti Rajulan, Eino Roihan, Väinö Hannikaisen ja Lauri Saikkolan klarinettiteokset julkaistaan nyt ensi kertaa. Madetojan Polskat ja Pylkkäsen Pastoraali saavat kokoelmassa tarkistetut uudelleenjulkaisunsa.

Lisäksi kokoelmassa on uusia sovituksia 1900-luvun alkupuolen tärkeimpien suomalaissäveltäjien (Sibelius, Merikanto, Palmgren, Järnefelt ja Madetoja) pienimuotoisista teoksista.

Vaikeusasteeltaan kokoelman teoksista löytyy sekä helppoja, peruskurssitasoisia kappaleita että ammattimaista soittotekniikan hallintaa vaativia konserttiteoksia ja kaikkea siltä väliltä. Sopivan tasoista soitettavaa löytyy niin ammattilaisille, harrastajille kuin klarinetinsoiton opiskelijoillekin.

Lisätiedot: Mikko Raasakka mikkoraasakka@gmail.com, 0405868844 tai Facebook/Mikko Raasakka

TEOSLUETTELO

 • Oskar Merikanto: Valse lente (1898)
 • Selim Palmgren: Valssi näytelmästä Tuhkimo (1903)
 • Armas Järnefelt: Kehtolaulu (Berceuse) (1904)
 • Jean Sibelius: Musette op. 27 Kuningas Kristian II (1898)
 • Jean Sibelius: Nocturne (Belsazarin pidot) (1907)
 • Jean Sibelius: Valssi Des-duuri 6 sivua (1914)
 • Jean Sibelius: Nro 7 Rondoletto As-duuri (1914)
 • Leevi Madetoja: Maisema Lyyrillisestä sarjasta op. 51(1922)
 • Leevi Madetoja: Kaksi polskaa op. 64b (1929)
 • Tauno Pylkkänen: Pastoraali (1934?)
 • Sulho Ranta: La Sera (1932)
 • Matti Rajula: Potna-Pekka (polkka, 1940)
 • Eino Roiha: Meditatio ja Etydi (1940-50-luku)
 • Väinö Hannikainen: Päivän pilkahduksia (1959)
 • Lauri Saikkola: Pieni sarja nro 1 (1950)
 • Lauri Saikkola: Pieni sarja nro 2 (1960-luku)

Tilaa Fennica Gehrmanin verkkokaupasta: